İletişim Türleri Nelerdir? İletişim Yöntemleri ve İsimleri Nelerdir?
İletişim en basit tabiriyle düşüncelerinizi ya da duygularınızı diğer kişiye aktarmanızdır. Bir iletişim sürecinde ise 3 şey esastır: 1. Gönderici 2. Alıcı 3. Kanal. Gönderici, verilmek istenen mesajları sesli, yazılı ya da herhangi bir biçimde kodlamakta olduğu için genellikle Kodlayıcı olarak da adlandırılırlar. Alıcı ise, mesajı anlamak amacıyla göndericiden gelen mesajın kodunu çözer bu nedenle “Dekoder” olarak da adlandırılır. Kanal ise herhangi bir mesaj veya bilgi için bir kanala veya ortama ihtiyaç duyar.
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri Nelerdir? diye merak ediyorsunuz konuyla ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
İletişim Türleri Nelerdir?
İletişim türleri üç temele dayanır:
- Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir. Topluluk önünde konuşma, haber okuma, mobil konuşmalar bu iletişim türünün örneklerindendir. Sözlü iletişimi bilerek, doğru kelimeler seçerek kullanmak etkili bir iletişim hedefine uygun olarak gelişir. Sözlü iletişim, mesajların hızlı bir biçimde iletilmesine yardımcı olur; örneğin iş ortamında çalışanların net talimatlar almasını sağlar, iyi performans anında takdir edilmiş olur, bunlar da çalışanların motivasyonunu ve dolayısıyla da üretkenliğini artırır. Aktif ve etkin dinleme becerileri ve beden dilinizi geliştirerek sözlü iletişim becerilerinizi etkili hale getirebilirsiniz.
Sözle kurulacak iletişimde yanlış kullanımlar ise iletişimi bitirebilir ya da başlatmaya yeterli olmayabilir. Bundan dolayı sözcüklerin sizin için anlamlarını ve o an için hangi sözcüğün hangi yere yerleşmesi gerektiğini düşünün ve karşı tarafla kuracağınız etkileşimin değerini de ölçerek kendinizi doğru ifade etmeye gayret gösterin. İletişimi başlatan söz için karşı tarafı iyi tanımalı ve onu incitebilecek, yanlış anlamasını sağlayacak sözcüklerden uzak durarak iletişimi seviyeli bir şekilde sürdürerek etkileşimi de sağlayabilirsiniz. Her zaman için karşı tarafı iyi tanıyabilmek mümkün değil. Böyle durumlarda karşı tarafla iletişimi rastgele başlatarak onun duygu durumunu ve kullandığı sözcükleri tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Günümüzde dilin ve konuşmanın doğru kullanılması için birçok eğitim seçeneği var. Özellikle etkili bir konuşma için diksiyon kursu oldukça önemli ve kullanışlı olarak görülmektedir. Hayatımızın her alanında ihtiyacımız olan konuşmayı iş hayatında etkin kullanmak için diksiyon kuralları ve ikna teknikleri bize yardımcı olur.
1. Sözlü iletişim konusunda gelişim göstermek için neler yapılabileceğine bakacak olursak:
- Kendinden emin bir konuşma sesi kullanın. Fikirlerinizin net ve anlaşılır olması için konuşurken kendinize güvenli olun.
- Etkin dinlemeye önem verin. Sözlü iletişimde karşınızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve duymak önemlidir.
- Konuşma ya da bir sunum sırasında “yani”, “öyle” veya “evet” gibi dolgu sözcükleri kullanmak size kolay gelse de, bu durum karşınızdaki kişinin dikkatini dağıtabilir. Bu kelimeleri kullanma sıklığınızın farkında olun ve çok sık kullanıyorsanız konuşma pratikleri yaparak mümkün olduğunca azaltın.
- Sözsüz İletişim: Bu iletişim türünde başkalarına bilgi iletmek için beden dili, jest ve mimikler kullanılır. Sözsüz iletişim, insanların duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışırken bize yardımcı olabilir. Örneğin, birinin kollarını çapraz yapması o kişinin endişeli ya da kızgın olduğu anlamına gelebilir.
İletişim hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için “Etkin Dinleme Nedir ve Neden Önemlidir?” hakkındaki yazımızı mutlaka okumalısınız.
2. Sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirmek amacıyla da şunları yapabilirsiniz:
- Gün içinde olumlu ya da olumsuz çeşitli duygular yaşarız; bu duyguları bedeninizin neresinde hissettiğinizi anlamaya çalışın. Örneğin, sıkıntılı hissediyorsanız, kalbinizin sıkıştığını fark edebilirsiniz. Bu konuda bir farkındalık geliştirmek bedensel sunumunuz üzerinde size daha fazla ustalık sağlayabilir.
- Olumlu beden dili sergilemeye gayret edin. Gelişmiş sözlü iletişim dilinin yanında bilerek uygulayacağınız yapıcı bir beden dili sizi çok daha güvenli gösterecektir.
3. Yazılı İletişim:
Yazılı iletişimde ister bir mektupta, raporda, bir sözleşme ya da makalede olsun, ne ve nasıl yazacağınıza son derece özen göstererek yazmanız gerektiğinin bilincinde olmanız gerekir. Karşıdaki kurum ya da kişiyle kuracağınız yazılı iletişim sizin ya da çalıştığınız kurumun kültürünü ve kurumsallığını da yansıtacağı için özellikle dil kullanımının yerinde olmasına dikkat edilmeli, yazılan her sözcük ve cümlenin karşı tarafın anlaması açısından net ve iyi ifade edilmelidir. Zayıf ve dikkatsiz yazılı iletişimde kafa karışıklıkları, yanlış anlaşmalar hatta yasal tehlikelere kadar varan durumlar ortaya çıkabilir. Dijital ortamların giderek daha da arttığı bu çağda yazılan mesajlar silinmemektedir. Bunu göz önünde bulundurarak yazılı iletişimi kullanırken bu sorumluluğun bilincinde olarak yazdığınızdan emin olun.
(Kaynak: Hap Eğitim)