
İş Görüşmesinde En Çok Yapılan Hatalar
İş görüşmesi, istediğiniz bir işe başlayıp başlayamayacağınızı belirleyecek olan belki de en önemli aşamadır. Maalesef iş görüşmesi hataları sık rastlanan bir durumdur; siz hata yaptığınızın farkına bile varmamış olabilirsiniz. İş görüşmesi sırasında en çok yapılan hataları ve bunlarla ilgili neler yapmanız gerektiğini bilirseniz daha etkili bir ilk izlenim oluşturabilecek dolayısıyla işe alınma şansınız daha da artacaktır.
O zaman bir iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenlere bakacak olursak;
- Çok geç ya da çok erken gelmek
Görüşmeye geç gelmeniz demek görüşmecinin programını bozmanız demektir dolayısıyla ya görüşmeniz gerçekleşmez ya kısa kesilir. En önemlisi de bu durum zaman yönetimi konusunda bir sorununuz olduğu düşüncesine neden olabilir. Görüşmeye gereğinde fazla erken gelmek de yine bir hatadır çünkü mülakat yapan kişinin ya da kurumun akışını bozma ihtimaliniz vardır ve bu ilk intiba açısından yine olumsuz bir durum haline gelebilir.
- Kendini gereğinden fazla ön plana çıkarmak
Becerilerinizi, neler istediğinizi anlatmak için durmadan kendinizi överek ve ön plana çıkararak anlatmaya çalışmanız size artı puan sağlamaz çünkü kendini fazla övmek temelde özgüven eksikliğidir ve iş görüşmesini yapan kişi de sadece işleri iyi yapan bir insanı değil karakteri sağlam ve dengede olmasını bilen bir çalışanı kurumuna dahil etmek isteyecektir.
- Hazırlıksız görünmek
Görüşmeye gitmeden önce girmeyi düşündüğünüz kurum hakkında araştırma yapmak, bilgi edinmek hazırlık yapmış olduğunuzun bir göstergesidir ve bu kurumla ilgili iş görüşmesi sorularını da özgüvenle cevaplamanıza olanak sağlayacaktır.
- Şu an çalışmakta olduğunuz kurumu ya da kişileri kötülemek
Bir mülakatta olumsuz bir izlenim edinmek istiyorsanız önceden ya da şu an çalışmakta olduğunuz kurumu ya da kişileri kötüleyin. Bu durum sizin yapıcı bir insan olmadığınız dolayısıyla da kuruma alınırsanız aynı şeyi yeni kurumunuz için de yapabileceğiniz ve şirket içinde gereksiz konuşmalar yaparak huzursuzluğa neden olabileceğiniz düşüncesini uyandırabilir.
- Düşük enerjili görünmek
Düşük omuzlar, görüşme sırasında göz teması kurmamak, sorulara yanıt verirken yavaş ya da isteksiz davranmak işi yeterince istemediğiniz ya da başvurulan işi yerine getirebilecek kapasitede bir insan olmadığınız imajını yaratabilir. Yüksek enerji, olumlu bir tavır başarılı bir mülakat için şarttır.
- Sürekli telefona bakmak
Telefonla ilgili yapılabilecek en sağlıklı şey görüşme öncesi tamamen kapatmaktır. Görüşme sırasında ilgili kişiye bakmak yerine arada sırada bile olsa telefonunuza bakmak mülakata yeterince yoğunlaşmadığınız ve dolayısıyla değer vermediğinizi düşündürebilir.
- Kılık- kıyafetinize özen göstermemeniz
İlk izlenimde söyledikleriniz kadar nasıl göründüğünüz de oldukça önemlidir. Özensiz, ütüsüz bir kıyafet seçimi, mülakat görüşmesine giyilmemesi gereken kıyafet ya da aksesuarları giyerek gelmek sizin daha konuşmaya başlamadan mağlup olmanıza neden olabilir zira kurumlar çoğunlukla özenli bir dış görünüme oldukça önem verir.