
Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmenin 6 Yolu
Topluluk önünde konuşmak bazı insanlar için heyecan verici bir deneyimken bazıları için de ‘glossofobi’ denilen konuşma korkusu fobisine sahip olmak demektir. Hepimiz hayatımızın bir döneminde bir topluluk önünde konuşma yapmak durumunda kalmışızdır. Okul döneminde tüm okulun ve idari kadronun önünde sahnede yapılan konuşmalar, yine iş hayatında konuşma fobisine sahip olunduğu halde yapılması gereken sunumlar özellikle bu dertten muzdarip olanlar için hep eziyet olmuştur. Sunum yapmanız gereken sırada sahnedeyken gerginlikten avuçlarınız terliyor, mideniz bulanıyor, elleriniz ve sesiniz titriyorsa yalnız değilsiniz çünkü bu sosyal fobiyi yaşayan birçok insan var. Peki, gerilmeden rahatça konuşmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor bakacak olursak;
- Hazırlığınız tam olsun
Hitabetiniz için öncelikle sağlam bir hazırlık yapın. Hiçbir şey iyi bir konuşma için yapacağınız hazırlıktan daha önemli değildir. Konuşma metninizi hazırlayın, konuşma sırasında aldığınız kısa notlara bakarak konuşmanızı yapın. Konuşmanızın hepsini metinden okumayın çünkü bu daha çok stres olmanıza ve daha sıkıcı bir sunum yapmanıza neden olur.
- Enerjinizi yüksek ve pozitif tutun
Konuşma öncesi “Rezil olacağım, gülünç duruma düşeceğim…vb.” gibi negatif düşüncelere odaklanmak işinizi daha da zorlaştırır. Akışta kalamayarak sunum öncesi aşırı düşünmek aslında var olmayan olumsuz düşünceleri beraberinde getirir. “Ne düşünürsen, o olursun” sözü bu durumu çok iyi özetler. Sunum tekniklerinizin gayet başarılı olduğunu ve rahat bir konuşmacı olduğunuzu gözünüzde canlandırın. Hayalinizdeki konuşmacıymışsınız gibi davranın çünkü ‘miş gibi’ davrandığınızda bir süre sonra gerçekten kendinizi rahat ve öz güvenli hissetmeye başlarsınız.
- Korkunuzu paylaşın
Konuşmanızın başında konuşacak olmaktan dolayı gergin ve heyecanlı olduğunuzu söylemek samimi bir ortam yaratır çünkü siz kendinizi saklamadan neler hissettiğinizi paylaşmışsınızdır. Bu itiraf sizi önemli ölçüde rahatlatacaktır ve bu sayede daha rahat bir sunuma geçersiniz çünkü endişenizi göstererek yarattığınız baskıdan kendinizi kurtarmış olursunuz.
- Nefesinizi kontrol edin
Nefes egzersizleri yapmak ve nefes alışınızı kontrol etmek oldukça faydalıdır. Derin nefes almalı ve diyaframdan nefes almayı denemelisiniz. Tüm duyularınızı nefes alışınıza odaklamak endişe ve korkuya odaklanmanıza engel olur.
- Dinleyicilere odaklanmayın
Konuşmanızı yaparken dinleyicilere dikkatinizi vermeniz kötü sonuçlar doğurabilir. Telefonuyla ilgilenen, esneyen hatta uyuyan kişiler mutlaka çıkar ve bunun çoğunlukla sizinle ilgisi yoktur. Bu nedenle tamamen izleyiciye odaklanmak yerine sunumuza odaklanın ve dinleyicilerin tepkilerini görmezden gelin.
- Su içmeyi ihmal etmeyin
Vücudunuza salgılanan adrenalin boğazınızda kurumaya neden olabilir ve çıkmadan yeterince su içmezseniz sahnede sesiniz kısık çıkabilir ve bu da motivasyonunuzu bozup korkunuzu iyice artırabilir. Sunum sırasında da su içmek olası sesle ilgili sıkıntıları da azaltıp sizin bir de bu durumla ilgili sıkıntı yaşamanızı engelleyecektir.