Blockchain’in Online Eğitime Katkıları Neler Olabilir?
Blockchain, hemen hemen her sektörü değişime uğratma gücüne sahip. Peki bu, online eğitim sektörü için ne anlama geliyor? Korona döneminde online eğitim süreci özellikle bu kadar hızlanmışken bazı eğitim girişimleri blockchain vasıtasıyla, online eğitim alanındaki en yaygın sorunları çözmeyi planlıyor çünkü blockchain online eğitim alanını güvence altına alma, koruma ve yaygınlaştırmada önemli bir rol oynayabilir. Nasıl mı?
Çevrimiçi eğitim, insanlara kendi evlerinin rahatlığında yeni beceriler öğrenmesine olanak sağlıyor ancak hala aşılamamış sorunlar da var. Kullanıcıları tutabilme ve eğitimleri tamamlama oranları online kurslar için önemli büyük sorun oluşturuyor. İstatistiklere bakıldığında çevrimiçi kursları tamamlama oranları şaşırtıcı derecede düşüktür. Birçok kişi ilk etapta bu eğitimlere kaydolurken, sonrasında çoğu katılımcı çeşitli nedenlerle bu eğitimleri tamamlayamıyor. Daha fazla kişi bu eğitimleri tamamlamadığı sürece de, uzaktan eğitim görmenin faydaları hiçbir zaman tam olarak gerçekleştirilemiyor.
Yine bir diğer sorun da orta düzey kursların çok fazla olmamasıdır. Online kursların çoğu yeni başlayanlara yöneliktir. Udemy ve Coursera gibi platformlar, katılımcıların seçtikleri konuda iyi bir temel kazandırır ve bu giriş seviyesindeki eğitimler çok önemlidir fakat başlangıç aşamasını geçtikten sonra, bir kişinin eğitimini ilerletmek için çevrimiçi olarak yeterli materyal bulmak zor olabiliyor.
Blockchain Ne gibi Çözümler Sağlayabilir?
Blockchain, bu iki soruna tokenler aracılığıyla çözümler sunabilir. Öğrenciler bir kursa kaydolduğunda, kursu başarıyla bitirmek için motivasyona ihtiyaç duyacaklarını düşünecek olursak, blockchain tokenleri, öğrencilerin kursta ilerleme kaydetmeleri için bir ödüllendirme yolu olabilir. Öğrencilere, diğer kripto para birimleri ile takas edebilecekleri ve sonunda nakit alabilecekleri koşullar sağlanırsa, online kursları tamamlamak için ekstra motivasyona sahip olacaklardır. Ayrıca yine eğitim verenler açısından duruma bakacak olursak nasıl şu an örneğin Youtube’da bilgi paylaşan, eğitim veren, vs. insanlar tıklandıkça telif ücreti alıyorlarsa, yüksek kaliteli eğitim içerikler hazırlayan eğitimciler de yine kaliteli eğitimlerinin karşılığında token vasıtasıyla teşvik edilebilirler.
Blockchain teknolojisi, online sertifikalar açısından da oldukça yararlı olabilir. Zincire eklenen herhangi bir blok diğer katılımcılar tarafından da onaylanması gerektiği için, kayıtta sahtecilik yapılamaz ve bu sahte sertifikalar oluşturulmasını engeller. Kayıtlar da oldukça kolay kontrol edilir. İnsanların kazandığı becerilerin doğrulanması ve takibi önemlidir. Bu becerileri kaydeden ve devamlı olarak güncel tutan blockchain tabanlı bir sistem, şeffaflığı artırır ve kurumların işe alım süreçlerini de daha güvenli bir hale getirir.
Blockchain’in bilginin ücretsiz paylaşımı ve bu bilgilere erişilebilirlik özelliklerini düşündüğümüzde yepyeni bir eğitim modeli elde edilebilir. Blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler, kurumlar arası programlanabilir kodlardan oluşan anlaşmalar, dünya çapında bir eğitim modelinin gerçekleştirilmesini sağlayabilir ve böylelikle kurumlar daha kaliteli, şeffaf ve verimli hale gelebilir.
Blockchain teknolojisi, özellikle covid 19 sonrası online eğitimin hızla yaygınlaşması sonucu insan yeniliğinin ve varoluşunun önemli bir bölümünü temsil edecek gibi görünüyor. Tüm sektörlerde önemli dönüşümler yaratacak ve online eğitim sektörü de bu muazzam dönüşümlerden nasibini alacaktır.
blog.sistemkoin.com
elearningindustry.com