
Neden Girişimciler Dövüş Sanatını Öğrenmeli?
Dövüş sanatı size girişimcilik hakkında çok şey öğretir. Dövüş Sanatı ‘Zihin’ ve ‘Beden’ üzerinde kontrol sahibi olmakla ilgilidir; girişimcilikte de olduğu gibi bu sporda da kendinize ve her şeyi başarabileceğinize inanmak için zihninizi ve bedeninizi eğitirsiniz. Bir girişimci ve dövüşçünün benzer ihtiyaçları ve özellikleri vardır. Dövüş sanatının hangi açılardan girişimcilikle bağlantılı olduğunu inceleyelim;
• Dövüş sanatı ‘Zihin’ ve ‘Beden’ arasındaki koordinasyona yardımcı olur.
Dövüşte zihin ve beden arasındaki koordinasyon çok önemlidir ve bu özveriyle ve özenle uygulanmazsa başarı gelmez. Bir dövüş sanatı oyuncusu, her adımı, her duruşu, her tekmeyi ve her yumruğu mükemmel bir şekilde ezberlemenin ve sergilemenin ne kadar önemli olduğunu bilir. Başarmak için her gün kendine fikrinden vazgeçmemesi, çok çalışması, acıya katlanması gerektiğini söylemek zorundadır, aynı bir girişimcide olması gerektiği gibi.
• Dövüş Sanatı bize odaklanmayı ve tetikte olmayı öğretir.
Rekabeti olan bir girişime başladığınızı düşünelim ve bu işte odaklanamıyorsanız onu daha güçlü ve odaklanmış birine vermeye hazır olun. Dövüş esnasında da gözünüzü rakibinizin vücut hareketlerine odaklamalısınız eğer bunu yapmazsanız, siz yüzünüzü korurken o bacağınızı kıracaktır. Bu sporun hayatınıza kattığı odaklanma ve çeviklik girişimciliğinize de yansıyacaktır.
• Dövüş Sanatı güç ve enerjinizi doğru zamanda ve doğru yerde kullanmanıza yardımcı olur.
Gücünüzü ve enerjinizi doğru zamanda ve doğru yerde kullanmak da başarı için çok önemlidir. Bir dövüş sanatında odak, çeviklik, esneklik, enerji, güç, dayanıklılık ve beceriler doğru kullanılmayı gerektirir. Bir saldırıyı doğru zamanlamayla nasıl ve ne zaman engelleyeceğinizi, nasıl ve ne zaman tekme atacağınızı, nasıl ve ne zaman yumruklayacağınızı, dövüşürken ayaklarınızı nasıl ve ne zaman hareket ettireceğinizi öğrenmek önemlidir zira bunları yönetebilen kimse girişimcilikte de bu unsurları daha başarılı bir biçimde yönetecektir.
• Benliği susturmayı öğrenmek
Tüm dövüş sanatlarında görülen en yaygın temalardan biri “benliğin” susturulmasıdır. Dövüş sanatçıları kendilerini sakinleştirmek ve çevrelerine daha fazla uyum sağlamak için meditasyon yaparlar. Girişimciler de özellikle başarılı olmak istiyorlarsa kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmeliler. Bunu yapmak sabır ve zaman gerektirebilir ama bunu yapmayı başardığınızda kendini kontrol mekanizmasını başarıyla uygular, düşünceleriniz ve duygularınız tarafından engellenmeden her şeye hazırlıklı olabilirsiniz.
Dövüşte rakibinize doğru yapacağınız bir sonraki hamlenin planlanması ve beklentisiyle gerginseniz veya dikkatiniz dağılıyorsa, vurulma olasılığınız çok daha yüksektir. Benzer şekilde, düşünceleriniz ve duygularınız girişimciliğinizde sizi engelliyorsa, konumunuzu, stratejinizi ve zayıf noktanızı ele verme olasılığınız fazladır. Ama tam bir farkındalıkla dinlemeye hazır hale gelirseniz, bazı şeyleri fark etmeye başlarsınız.
• Esnekliğe sahip olmak
“Rakibinizi strateji ve esneklikle yenin” – Sun Tzu, Savaş Sanatı
Dövüş sanatlarından edinilen başka önemli bir beceri de esnekliktir. Esneklikten anlamamız gereken sadece fiziksel değil aynı zamanda kalıplaşmış stillere başvurmadan başka bir dövüş stiline hızla adapte olma zihinsel yeteneğidir. Esnek olunca alışılagelmişin tersi yönünde hareket edip yeni şeyler denemeye istekli olursunuz ki bu da girişimcilikte önemli bir meziyettir. İş hayatında esnek olmayı öğrenince bir soruna, yeniliğe ya da müşterinin geri bildirimine hızla uyum sağlayıp çözüm üretirsiniz.
• Öz kontrolün önemi
“Kaderini kontrol et, yoksa başkası kontrol edecek.” – Jack Welch
Başarılı bir dövüş sanatçısı olabilmek kendi üzerinde bir kontrole sahip olabilmekle çok alakalıdır. Öz kontrole sahip olmak zamanınızı, duygu ve düşüncelerinizi, hayatınızı kontrol etmeyi gerektirir.
• Boyun eğmez bir ruha sahip olmak
“İnatçı değilseniz, deneylerden çok çabuk vazgeçersiniz. Ve eğer esnek değilseniz, başınızı duvara vurursunuz ve çözmeye çalıştığınız bir sorunda farklı bir çözüm görmezsiniz.” – Jeff Bezos
Başarılı dövüşçüler ya da girişimciler yılmaz bir ruha sahip, zor koşullara boyun eğmeyen insanlardır. Dövüşçüler her yere yığıldıklarında tüm inanç ve güçleriyle ayağa kalkıp devam etmek için eğitilmişlerdir. Bir girişimci olarak işte yaşanılan zorluklarla karşılaştığınızda da tavrınız bu olmalıdır.
• Disiplinli olmak
Dövüşçü olmak her türlü koşulda, talimatları hemen uygulamayı gerektirir. Aynı disiplin şartlarını iş yerinize de taşırsanız işinizde güçlü bir değişim görme potansiyeliniz yüksektir. Disiplinli duruşunuz sayesinde iş verimliliğiniz artar dolayısıyla başarıyı yakalama şansınız da paralel olarak artış gösterir.