
Blockchain Teknolojisi Nedir? Nasıl Çalışır?
Blockchain Teknolojisi Nedir? Nasıl Çalışır?
Blockchain, herhangi bir dijital varlığın kayıtlarını şeffaf ve değiştirilemez bir hale getiren ve herhangi bir üçüncü taraf aracısı olmadan çalışan ve merkezi olmayan dağıtılmış bir defter teknolojisidir. Riskleri ve sahtekarlıkları azaltma kabiliyeti nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiş, gelişen ve devrim niteliğinde bir teknolojidir. Blockchain, kavram olarak karmaşık görünebilir ancak anlaşılması oldukça basittir. Bu, bir tür veri tabanından başka bir şey değildir. Bir blok zinciri, tek bir varlığa ait olmayan bir bilgisayar kümesi tarafından yönetilen, zaman damgalı, değiştirilemez veri kayıtları dizisidir. Tüm bu veri blokları, kriptografik ilkeler (yani zincir) yardımıyla güvenli hale getirilir ve birbirine bağlanır. Merkezi olmayan bu teknoloji, geleneksel merkezi ağa göre artırılmış sistem güvenilirliği ve gizlilik başta olmak üzere birçok avantaj sağlar. Bu teknolojinin ölçeklendirilmesi çok daha kolaydır.
Bitcoin ve Blockchain
Birçok insan bu iki terimi birbirine karıştırabiliyor. Bitcoin, bir Blockchain uygulaması olan bir kripto para birimidir, Blockchain ise, Bitcoin’in arkasında çeşitli kanallar aracılığıyla uygulanan temel bir teknolojidir.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Blok zinciri, milyonlarca bağlı bilgisayarın veya sunucunun tek ve güvenli bir defter tutmasına izin veren paylaşılan bir defter olarak tanımlanabilir diye ifade etmiştik. İşlemleri gerçekleştirmek için bir blockchain cüzdanına sahip olmak gerekir. Bu cüzdan, kişinin kripto para birimlerini harcamasına izin veren bir programdır. Bu cüzdanlar, kriptografik yöntemlerle güvence altına alınır ve bu sayede kişi işlemlerini yönetebilir ve tam kontrole sahip olabilir.
Blockchain ile ilgili bilgiler veri tabanı biçiminde olduğu için veri tabanı, kayıtları herkese açık ve kolayca doğrulanabilir hale getiren tek bir konumda depolanmaz. Veriler, aynı anda milyonlarca bilgisayar tarafından barındırıldığı için internetteki herkes tarafından da erişilebilir durumdadır. Bir blok zincirinde işlem süreci anında ve kalıcıdır. Veriler, sistemdeki her düğümde kopyalanır ve depolanır. Bir işlemin fiyat, mülkiyet gibi tüm ayrıntıları bir blok zincirine kaydedilir ve bunlar saniyeler içinde gerçekleşir. Bir defterde yapılan herhangi bir değişiklik otomatik olarak diğer tüm defter kopyalarına kaydedilir. İşlem o kadar net ve basittir ki, işlemler şeffaf bir şekilde kaydedildiği için herhangi bir üçüncü taraf doğrulamasına gerek kalmaz. Her yeni işlemde, kriptografik ilkeler kullanılarak güvenli hale getirilen ve birbirine bağlanan güvenli bir bloğun oluşturulduğuna dikkat edilmelidir. Yeni bir blok oluşturulduğunda, güvenli ve değişmez olduğunu onaylayan mevcut Blockchain ağına eklenir.
Blockchain teknolojisinin sunduğu faydalar
Değişmezlik
Geleneksel bir veri tabanında verileri değiştirmeyeceğine dair güvenmeniz gereken bir sistem yöneticisi vardır ancak Blockchain ile verileri değiştirme olası değildir ve içinde bulunan veriler kalıcıdır.
Şeffaflık
Merkezi sistemler şeffaf değildir ancak bu teknoloji tam şeffaflık sunar. Kurumlar ve işletmeler bunu kullanarak, herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan merkezi olmayan ağa gidip tüm sistemin şeffaflığını artırabilir.
Yüksek kullanılabilirlik
Blockchain, merkezi olmayan yapısı nedeniyle oldukça erişilebilir olan merkezi olmayan bir P2P ağı sistemidir. Blockchain ağında, herkes bir P2P ağında olduğundan ve herkesin çalışan bir bilgisayarı olduğundan, bir eş düşse bile, diğer eşler hala çalışıyor durumdadır.
Yüksek güvenlik
Blockchain’in tüm işlemlerinin kriptografik olarak oldukça güvenli olması ve bütünlük sağlaması nedeniyle teknolojik açıdan yüksek güvenlik sağlar. Bu nedenle, üçüncü taraflara güvenmenize gerek kalmaz, tek güvenmeniz gereken kriptografik algoritmalardır.
Blockchain teknolojisinin sunduğu tüm bu ayrıcalıklar sayesinde önümüzdeki dönemlerde gerçek devrimin sanal-dijital paranın temelini oluşturan blockchain olacağı ifade edilmektedir. Bu teknolojinin getirdiği fırsatlar finans, sağlık, bilim, sanayi gibi farklı sektörlerde hayatlarımızı kolaylaştırmaya ve iş yapış şekillerimizi değiştirmeye devam edecektir.