
Kişisel Markanızı Oluşturmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?
Upwork tarafından yapılan araştırmaya göre ABD’de serbest çalışan insanların sayısı genel işgücü sayısından 3 kat daha hızlı büyüyormuş ve yapılan tahminlere göre serbest çalışan oranı 2027’de genel işgücünü aşarak çoğunluğu oluşturacak dolayısıyla bir serbest çalışan/ girişimciyseniz kendinize özel kişisel bir marka yaratmanız oldukça önemli ve gerekli hale gelecektir. Sizi yansıtan bir markayı başarılı ve etkili bir biçimde oluşturabilirseniz iş alma ve tercih edilme şansınız artacağı için buna paralel olarak iş hacminiz de artacak, markanız büyüyecektir. Eğer bir konuşmacı, danışman, koç gibi bir mesleğe sahipseniz, yani işletmenizin yüzü sizseniz, kişisel marka oluşturarak sizi diğerlerinden ayıran benzersiz özelliklerinizi markanıza yansıtarak müşterileriniz üzerinde kalıcı bir etki bırakabilirsiniz. Şirketinizin yüzü siz değilseniz, kendi markası olan bir şirketseniz bile kişisel bir marka kurmanızın yine çok faydası olacaktır. İnsanlar kişisel markanızla ilgilendikçe bu şirketinize de yansıyacak, şirketinizin de bilinirliğini artıracaktır. Örneğin, Twitter’da Elon Musk’un 3 şirketinin toplam takipçisi onun kişisel hesabının takipçilerinden daha azdır, o bu kişisel markayı da kullanarak şirketlerinin başarısını daha çok artırmaktadır.
Kişisel bir marka yaratmak sizden ayrı bir kişilik ortaya koymak olmamalıdır; kim olduğunuzu yansıtan gerçek bir kimlikle yaratılmış olan bir marka oluşturarak hedef kitlenize ve müşterilerinize özgün kimliğinizi amaçlı ve stratejik bir şekilde sergilersiniz. Kişisel markanız değerlerinizi, yeteneklerinizi, önceliklerinizi, tutkularınızı ve inançlarınızı yansıtmalıdır dolayısıyla bunları yeniden gözden geçirmeniz gerekir;
Beceri/ Yetenekler: Hayatınız boyunca hangi becerileri edindiniz? Hangi eğitimleri, belgeleri, sertifikaları veya ödülleri aldınız?
İlgi alanları: En çok hangi sektör ve konularla ilgileniyorsunuz? Nelere tutku duyuyorsunuz?
Temel değerler ve inançlar: Sizin için elzem olan temel değerleriniz neler?
Bu konuları gözden geçirdikten sonra hedeflerinizi netleştirmeniz yerinde olacaktır;
Marka vizyonu: Ne ile tanınmak istiyorsunuz?
Marka misyonu: Markayı oluşturmaktaki amacınız ne? Markanızla kimler ilgilensin istiyorsunuz? Neyi başarmak istiyorsunuz?
Marka mesajı: Hangi temel mesajı vermek istiyorsunuz? Takipçilerinize tek bir tavsiye verecek olsanız bu ne olurdu?
Marka kişiliği: Markanıza yansıtacağınız bazı kişisel özellikleriniz neler olacak?
Benzersiz değer önerinizi ortaya koyun.
Pazardaki benzersiz değerinizi belirlemeden markanızı pazarlamaya başlamamalısınız. Bunu belirlemeniz insanlara kim olduğunuzu, müşterilerinizin sorunlarını nasıl çözeceğinizi, sizi diğerlerinden farklı kılan unsurların neler olduğunu ortaya koymanızı sağlayarak kendi eşsizliğinizi göstermeniz için bir fırsat olacaktır.
Hikayenizi oluşturun.
İnsanlar başarılı girişimcilerin hayat hikayelerinden etkilenir. Kendi hikayenizden yola çıkarak bir kişisel marka yarattığınızı ve bu hikâyenin ne olduğunu anlatmanız insanlara ilgi çekici gelecek ve ilham verecektir. Markamı yaratma yolunda hangi engelleri aştım? Nasıl değiştim ve gelişme sürecine girdim? Bu gibi soruları yanıtlayan ilham verici hikayenizi oluşturmak ve sunmak diğer insanlara da yol gösterici olacaktır.
Kalite ve tutarlılığa odaklanın.
İçerik pazarlamasının başarılı olmasında kalite ve tutarlılık önemlidir. Markanızı kötü yansıtacak içerikler sunmak markanıza zarar verir. Ayrıca, hedef kitleniz için düzenli aralıklarla içerik yayınlamanız markanız adına tutarlı olduğunuzu gösterecektir. Düzenli içerik oluşturmak ise oldukça zaman alıcı ve pahalıdır dolayısıyla ilk etapta blog gönderileri ya da videolarla başlayıp iyi sonuçlar almaya başladığınızda daha fazla insana ulaşmak için diğer içerik türlerine ve ortamlara doğru genişleyin.
Görünürlük stratejisi oluşturun.
Görünürlüğünüzü artırmak, bilinirliğinizi artırmaktır dolayısıyla önemlidir. Bunu artırmanın yolları ise aşağıdakiler gibi olabilir;
Röportajlar ve halkla ilişkiler: Podcast’ler, sanal zirveler, TV, radyo ve basılı dergiler, geleneksel medyada konuk uzman olmak gibi röportajlara dahil olabilirsiniz.
Konuk olarak diğer bloglara katılma: Hedef kitlenizin okuduğu diğer bloglar ve çevrimiçi yayınlar için makaleler yazabilirsiniz.
Topluluk önünde konuşma: Hedef kitlenizin katıldığı canlı etkinliklerde ve konferanslarda konuşmak için organizasyonlar yapın.
Ortaklıklar ve iş birlikleri: Diğer kişiler ve şirketlerle karşılıklı yarar sağlayan iş birlikleri yapmak birçok fırsata yol açabilir.
Kaynaklar:
https://www.entrepreneur.com/starting-a-business/how-to-define-your-personal-brand-in-5-simple-steps/278480
https://www.thinkific.com/blog/personal-branding-guide/