HAP KADAR ZAMANDA DÜNYA KADAR BİLGİ.

Sumner Redstone “Başarı, başarı üzerine kurulmaz. Başarısızlık üzerine inşa edilmiştir. Hayal kırıklığı üzerine inşa edilmiştir. Bazen felaket üzerine kuruludur.” demiştir. Thomas Edison da benzer olarak şöyle bir ifade kullanmıştır: “Bin kere başarısız olmadım. Ampul, bin basamaklı bir icattı.” Aslında dünyanın en büyük buluşları çoğu zaman daha büyük sıkıntılarla doludur. Einstein, gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından biridir ancak onun mektupları sayesinde biz onun insanlığını hatırlatan bir mücadele ve başarısızlık tarihini de görmüş olduk. Bu tür metinlere dayanarak, herkesin Albert Einstein’dan öğrenebileceği girişimcilik dersleri var;

1. Okumanın önemini kavrayın
Tıpkı Einstein’ın yaptığı gibi doğru zamanda doğru kitapları okumak hayata bakışınız üzerinde derin bir etki bırakabilir. Einstein mektuplarından birinde okumanın ünlü özel görelilik teorisini formüle etmesine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Okuma sayesinde öğrenmek, ilham almak, yeni bakış açıları kazanmak ve yeni fikirler formüle etmek; işte okumanın sizin için yapabileceği şey budur.

2. Bir meydan okumaya katılın
Bilim camiası tarafından varsayımları geniş çapta kabul görmeden önce Einstein, çalışmalarını araştırmak ve savunmak için onlarca yıl harcadı ve kendini kanıtladıktan sonra da daha zorlu mücadelelerin peşinden koşmaya devam etti. Büyük başarılara başarısızlıkları ve hatalarıyla ama pes etmeden ısrarcı davranarak ulaştı.

3. Çocuksu bir merakı koruyun
Yetişkin olduğumuzda aptalca sorular sormaktan, bir çocuğun neşeli ve oyunbaz meraklılığıyla hareket etmekten mümkün olduğunca kaçınırız ancak Einstein yaşlansa da bu hallerini hep korudu; başkalarına çocukça hatta saçma gelebilecek soruları sormaya devam etti ve bu yanıtları bulmasına ve yaratıcılığını muhafaza etmesine yardımcı oldu. İş hayatınızda da sizi geliştirebilecek soruları aptalca olur mu kaygısı gütmeden çekinmeden sorun, bu konuda kendinize baskı uygulamayın.

4. Bir amatörün bakış açısına değer verin
Einstein’ın başarılarından olduğu kadar başarısızlıklarından da çok şey öğrenebiliriz. Einstein, ışık huzmesi sorusunu düşünmeye başladıktan on yıl sonra, 26 yaşında, art arda dört makale yayınladı. Ancak, 40 yaşından sonra kuantum fizikçilerinin bulgularının ortaya çıkardığı yeni bilmeceler üzerine eşit derecede çalışmasına rağmen, eşdeğer bilimsel atılımlar elde edemedi. İş hayatında da deneyim ve bilgi yeni düşünme biçimlerini engelleyebilir dolayısıyla işyerlerinde, genç veya amatör çalışanlar ekiplere dahil ederek ve eski problemler üzerinde işlevler arası bakış açıları elde etmeye çalışarak bu tür sınırlılık durumlarının üstesinden gelinebilir.

5. Fikirlerinizi farklı kitlelere sunun
Einstein bir problemin çözümünü düşündüğünde, onu farklı izleyiciler tarafından anlaşılacak şekilde ifade etme ihtiyacı hissetti. Yeni bir fikir sunduğunuzda, bu fikri anlamayan insanlar olursa onları küçümsemek yerine çözümlerinizi hiyerarşideki farklı seviyelerdeki kişilere ve gruplara sunmanın yollarını arayın zira bu yolla düşünceleriniz çeşitlenip zenginleşebilir.

Kaynaklar:
https://www.forbes.com/sites/luisromero/2017/07/26/5-unexpected-entrepreneurship-lessons-from-albert-einstein/?sh=681d972e1756
https://www.livemint.com/news/business-of-life/six-lessons-from-einstein-you-can-use-in-your-worklife-1541886846485.html